BLOG

LET'S

TALK

@YOURWORK

5 april 2016

 

25 jaar Studio Rapides

Dank jullie wel!

 

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat ik naar de Kamer van Koophandel ging om een inschrijving te realiseren onder (toen nog) de naam Rapides Tekststudio. Er was vertrouwen maar er was zeker onzekerheid. Wat ik heb ik in het begin vaak gedacht: ‘waar ben ik aan begonnen?’. Accountant zoeken, BTW-nummer aanvragen, administratie opzetten, en vooral ‘klanten vinden!’.

 

Die eerste jaren ging dat niet vanzelf. Ik moest figuurlijk ‘de boer op’. Al snel kwam ik erachter dat ik geen goede verkoper ben. Overtuig een bedrijf maar eens dat het sneller, beter of mooier kan, terwijl ze zelf het gevoel hebben dat er helemaal geen probleem is. Als er argumenten werden aangedragen om te vertellen dat ze mij niet nodig hadden, dacht ik al snel ‘tja… ik zou het ook niet doen’. En dan is het verkooppraatje natuurlijk totaal verloren.

 

Toch kwamen er mondjesmaat mensen bij mij terecht, vaak via een tip van derden. Die klanten waren tevreden en zagen voordelen. Sommigen zijn niet meer weggegaan. Want dat kan ik wel heel goed: ‘klanten binden’. Gewoon door flexibel te zijn en waar te maken wat ik beloof.

 

En nu? Nu hoef ik de boer niet meer op. Iedereen wil iets van mij; Menugestuurde templates, Excelsheets structureren, opmaak van grote en complexe documenten, PowerPoints ‘oppimpen’, folders, visitekaartjes, glossy’s noem maar op!

 

Al die klanten in de afgelopen 25 jaar hebben bijgedragen aan wat Studio Rapides anno 2016 is. Ik bleef ontwikkelen, ik bleef leren, en ik ging altijd de uitdaging aan als ik iets moest realiseren waar ik nog geen ervaring mee had. Ik wil al mijn klanten hiervoor hartelijk bedanken. Zonder jullie had ik vandaag geen jubileum kunnen vieren. Dat doe ik niet groots. Dat doe ik klein. Want Studio Rapides is klein.

 

Studio Rapides blijft gewoon Studio Rapides. Hopelijk nog jaren. Er wordt hier in huis wel eens geroepen: ‘als Studio Rapides niet meer bestaat, ben jij dood!’. Ik denk het ook!

 

 Proost!

28 juni 2015

Back to School…

 

Afgelopen week ging ik even ‘back to school’. En ik heb veel geleerd. Voor een drietal basisscholen heb ik de jaarkalenders een nieuwe ‘look’ gegeven en in mijn beleving was dat geen overbodige luxe.

 

Tot vorig jaar hadden die kalenders nog het format van ‘een in Word opgemaakte tabel’, geprint en samengebonden met een (misschien) efficiënt, maar lelijke plastic snelhechter. De ene kalender zag er dan misschien net iets beter uit dan de ander, maar eigenlijk was het allemaal niet meer van deze tijd. Om zo’n kalender gezellig op het toilet of op het prikbord in de keuken te hangen? Dan vooral en alleen omdat het efficiënt is alle data voorhanden te hebben, maar het oog wil toch ook wat?

 

Ik zette als voorstel even drie maanden in een andere opzet … en de dames van de directie waren om. Een ware metamorfose. Natuurlijk weer geweldig leuk om te doen.

 

EN WAT LEERDE IK ER VAN?

Ik realiseerde me des te meer dat mijn werk zo prettig is, juist omdat ik enkel en alleen verantwoordelijk ben voor wat ‘IK’ doe. Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen, en gaat er iets mis, dan los ik het zelf op, op mijn manier, zoals ik denk dat het goed is en waar ik achter sta.

 

Want tijdens zo’n weekje nauw samenwerken met het twee directeuren van basisscholen kreeg ik een piepklein kijkje in de keuken van het basisonderwijs. Zo was ik getuige van het feit hoe zaken accuraat en doeltreffend werden opgelost en voelde ik de druk van ‘direct moeten anticiperen’ en altijd ‘snel moeten handelen’ en daarbij vooral ‘de rust bewaken’. Ik zag de verantwoordelijkheid die op de schouders van zo’n directeur ligt.

 

Voor mij weer even een bevestiging. Wat een heerlijk beroep heb ik.  Mijn stress komt vaak alleen maar doordat die klok te snel tikt en ik nog sneller ga tikken om mijn deadline te halen. Niemand die ik gerust hoef te stellen, geen zorgen over problematieken die kinderen aangaan.

 

En….. waar wij als ‘ouders’ en ‘zij-lijners’ vaak kritiek hebben op het onderwijs of op de manier hoe dingen op scholen gaan, kreeg ik zoveel respect voor die dames. Ze leiden een organisatie, het zijn vakvrouwen, ‘powerladies’. Als hoofd van zo’n school elke dag weer zorgen dat alles op rolletjes loopt met als enige doel: ‘onze kinderen’. De juiste balans vinden tussen culturen en talloze ouders met ieder een eigen mening; dat is heel hard werken!

 

Ik begrijp dus beter waarom documenten als een schoolkalender nog in een dergelijk format als een lelijke Word-tabel staan. De prioriteiten liggen gewoon elders. Ik heb ze een klus uit handen genomen, zij kunnen straks vol trots het resultaat tonen en hopelijk wordt de nieuwe kalender heel enthousiast ontvangen.

 

En die lange schoolvakanties van mensen binnen het basisonderwijs? Wat mij betreft maar goed ook. Alleen dan is het mogelijk om eind augustus weer fris en enthousiast aan een nieuw schooljaar te beginnen.

 

Fijne vakantie gewenst.

25 MEI 2015

het zit gewoon in mijn genen

 

Een nieuwe site!

 

Nog niet zo heel lang geleden heb ik de site van STUDIO RAPIDES een nieuwe vormgeving gegeven. Het was de eerste site die ik bouwde. Ik bouwde twee keer een site voor een opdrachtgever, waarbij opgemerkt moet worden dat die opdrachtgevers redelijk bekend met mij waren.

 

Ik vond het leuk, maar kwam er ook snel achter dat ik er zeker geen zakelijk product van wil maken. De tijd die er in gaat zitten loont niet echt, om maar even een understatement te maken.

 

Vorige week kwam ik letterlijk even op adem. Na mega drukke tijden kon ik heerlijk genieten van het feit dat er even wat minder druk op de ketel stond. Dat moet ook niet te lang duren, dan slaat de paniek al snel toe.

 

Paniek zal niet snel toeslaan, want er staat genoeg op de planning en dus is deze 'qua werk redelijk rustige week' gewoon even een cadeautje. Ik paste het motto 'GENIETEN ALS HET KAN, WERKEN ALS HET MOET' toe. Genoten heb ik zeker.  Lekker uit eten en tijd voor mijn gezin. Af en toe een TV-programma kijken en 'hangen op de bank' en er waren momenten dat ik in een boek dook (een e-book uiteraard).

 

Maar... het zit gewoon in mijn genen, op momenten dat ik me dan een beetje verveel kruip ik toch weer achter mijn PC. Al een tijdje dacht ik erover na mijn site te updaten. Dus maakte ik een start. De week vorderde en VOILA!

 

En nu.... weer over op de orde van de dag.

Werken omdat het kan! I love my job!

even off the record:

ik bouwde niet één site,

ik bouwde er twee!

 

Een plek waar we als gezin zeven jaar hebben genoten als het kon en alleen gewerkt als het moest!

Nu breekt er voor ons een nieuw hoofdstuk aan.

 

Misschien een plek waar jij kan gaan genieten als het kan en kan werken als het moet.

Een plek waar je tot rust komt!

 

Een prachtplek!

23 APRIL 2015

het is bijzonder te constateren dat velen ergens tussen het jaar 2000 en 2010 stil zijn blijven staan als het gaat om opmaak van documenten of het gebruik van templates

 

Een kwart eeuw....

 

Is het een goed of een slecht teken dat er zolang geen update van Studio Rapides is langsgekomen? Geen bericht is goed bericht en in dit geval letterlijk. De eerste vier maanden van het jaar waren vol. Vol met werk, leuke klussen en nieuwe interessante opdrachtgevers die allemaal via reeds bestaande klanten bij mij terecht zijn gekomen. Betere complimenten kunnen ze mij niet geven. Het was ‘vol’ maar gelukkig was er ook tijd voor een paar dagen Rome, waar ik nog helemaal ‘vol’ van ben.

 

Deze maand bestaat Studio Rapides 24 jaar! Ik ben er eigenlijk nooit mee bezig, maar een automatische melding op LinkedIn en de reacties erop maakte mij bewust van het feit dat ik al bijna een kwart eeuw als zelfstandig ondernemer werk. Een kwart eeuw! Mijn halve leven!

 

En dan te bedenken hoe het begon: Bestanden werden op flop aangeleverd. Koeriers zorgden voor het heen en weer brengen. Acquisitie deed je door brieven te schrijven en na te bellen (goh, wat haatte ik dat). Bestanden moesten eerst worden afgedrukt om te vermenigvuldigen. Een huisstijl laten drukken kostte een vermogen en WordPefect 5.1 was echt een welkom programma met ongekende mogelijkheden.

 

We kunnen ons er toch niets meer bij voorstellen? De uitdaging was om zo creatief mogelijk tot oplossingen te komen met de middelen die ik had. Dat lukte eigenlijk altijd.

 

De wereld verandert. En wat gaat het snel! Je moet altijd lezen, leren en studeren om alle nieuwigheden bij te kunnen benen. Soms denk ik wel eens: "hoe lang houd ik dat nog vol?". Maar de laatste tijd ervaar ik vooral dat die nieuwigheden zich met steeds minder studie naadloos integreren in de reeds aanwezige kennis. Dat is dus ervaring.

 

Creatieve oplossingen bedenk ik nog steeds, wel beter onderbouwd, met een sterke fundering en dat is nog steeds heel welkom bij veel bedrijven. Ondernemingen werken natuurlijk niet meer zoals ‘het begon’, maar het is bijzonder te constateren dat velen ergens tussen het jaar 2000 en 2010 stil zijn blijven staan als het gaat om opmaak van documenten of het gebruik van templates. Daar ligt nog echt een markt voor mij open.

 

Nog een kwart eeuw vind ik iets te enthousiast. Eerst maar komend jaar! Op naar het zilveren jubileum! 24 jaar zijn omgevlogen! Maar dat komt vooral omdat ik altijd met heel veel plezier werk @yourwork.

STUDIO RAPIDES | ELZA VAN GENDEREN | COPYRIGHT 2015